Konyhatervezési kislexikon (H)

És íme, ismét egy újabb izgalmas téma, amiről cseveghetek nektek. Ígéretemhez híven a mai epizódban a hűtőszekrényé lesz a főszerep.

Biztos feltűnt már páratoknak, hogy az utóbbi időben nem feltétlenül jelenik meg minden héten új poszt. Ez azért van, mert szerencsére elég sok a munkánk, illetve lassan közeledik a karácsony is, gyűlnek a plusz teendők.

Januártól azért megpróbálom újból egy kicsit felpörgetni a dolgokat, úgyis lesz sok időtök olvasni és okosodni. 😉

H – mint hűtőszekrény

Hol is kezdjem? Talán csináljunk 2 fő csoportot, és elemezzünk kezdetben ezek alapján:

Szabadon álló hűtők:

Sokaknak még mindig elsősorban a szabadon álló, fehér hűtő képe ugrik be, amikor a hűtőszekrényről beszélünk, pedig számos típusa van a beépített gépeknek is. De most akkor nézzük mégis először a klasszikus fajtát.

Kezdjük a méretekkel: A standard szélesség 60 cm, a mélység szintén 60 cm körüli (igen, itt már vannak kisebb eltérések), míg a magasság 82 és 200 cm között változhat. Itt kevésbé egységesek a gyártók méretei, hiszen nincs egy előírt, standard nyílással rendelkező konyhaszekrény (mint a beépített gépek esetében), ahova feltétlenül passzolnia kell a hűtőnek. Ezt kihasználva van olyan cég, amely előrukkolt egy 70 cm széles hűtővel (t.i. nagyobb az űrtartalma, de mégsem foglal el annyi helyet, mint egy amerikai hűtő); illetve így születhettek a lekerekített sarkú, nagy fogantyús “retro” hűtőszekrények is.

Ha már a dizájn daraboknál vagyunk: több gyártó is kínál színes, akár egészen feltűnő mintájú, vagy akár filccel írható előlapú hűtőszekrényt is. Ha szeretnénk egy kis játékosságot vinni a konyhai enteriőrbe, ezek a gépek remek lehetőséget adnak rá.

A szabadon álló hűtők között, ugyanúgy, mint beépíthető társaiknál, megtalálhatók a hűtő-fagyasztó kombinációk, illetve a kisebb fagyasztórekeszes darabok.

Ha valaki sok élelmiszert fagyaszt le, akkor érdemes külön fagyasztó gépet venni. Szabadon álló formában vagy hűtőszekrény-méretben, vagy pedig fagyasztóláda formában kaphatóak.

Ha pedig nagy a család, akkor érdemes elgondolkozni egy side-by-side gépen, ami a -leggyakrabban- 90-91 cm-es szélességével (van 120-as verzió is) magában foglal egy teljes értékű hűtőszekrényt egy kielégítő méretű fagyasztóval is.

Beépített hűtők:

Ahogy előbb is említettem, a beépített gépek méreteinél már nem olyan nagy a „szórás”. Meghatározott magasságú szekrény-nyílásokba kell beférniük a különböző űrtartalmú háztartási gépeknek, melyeknek a szélessége és a mélysége mindig fix (közel 60 cm). A csak hűtő funkció mellett ugyanúgy megtalálhatóak a fagyasztó-rekeszes darabok, illetve a hűtő-fagyasztó kombik.

Egy hátránya van a meghatározott méretnek, éspedig hogy a legnagyobb gép is maximum 178 cm magas, így az űrtartalma kisebb lesz, mint pl. egy 2 méter magas szabadon álló gépnek.

A beépített hűtő gyönyörűen és láthatatlanul integrálható a konyhába, hiszen megkaphatja ugyanazt a frontot, ami az egész konyhában dominál. Bármilyen fogantyú passzol rá, sőt, néhány gyártó legújabb modellje már elektromos nyitásrásegítő révén fogantyú nélküli konyhába is betervezhető.

Fagyasztószekrény ugyanúgy kapható beépített változatban, többféle méretben is az egészen picitől a közel 180 cm magas változatig.

Funkció, felszereltség:

Most, hogy kiveséztük a beépített, kontra szabadon álló gépeket, essen pár szó a funkciókról is. Régen vettünk egy hűtőt, aztán örültünk, hogy hűt, ha meg nem fizettük rá a gatyánkat, mert zabálta az áramot, akkor meg egyenesen a mennyekben érezhettük magunkat. 🙂

Manapság szinte a legnagyobb probléma, hogy olyan nagy a kínálat –főleg a felszereltség terén-, hogy vásárláskor alig tudunk dönteni. Nézzük meg, miket tudnak a mai gépek:

Energiaosztály: Egy jó hűtő már minimum A-s energiafogyasztású, de gyakoribbak az A+-os és A++-os gépek, és nem ritka az A+++ sem. (Azt hallottam, hogy nemsokára újradefiniálják az energiaosztályokat, hogy ne a pluszokat gyűjtsük a végtelenségig.)

No frost: Juhúú! Az ilyen hűtőt sosem kell leengedni, mert nem képződik jég. A nők álma. 😉

Icemaker: Na ez pedig a férfiak álma. A gép, amelyik elkészíti helyettük, akár adagolja is a jégkockát.

Biofresh: Ezt a funkciót minden gyártó máshogy nevezi, de az elv ugyanaz: az egyik fiókban a hőmérséklet közel 0 celsius fok, ahol az élelmiszer még nem fagy meg (így nem kell a kiengedéssel bajlódni), viszont háromszor annyi ideig áll el, mint a hűtő normál részében.

Ezeken kívül rengeteg kényelmi komfort van még, pl. led-polcvilágítás, digitális kijelző, sípoló hang, ha az ajtó nyitva maradt, mosogatógépben mosható tartozékok, finoman záródó ajtók, gyorsfagyasztó funkció..stb. felsorolni sem lehet őket. Ha valaki mégis kíváncsi ezekre részletesebben, akkor a gyártó cég honlapján, vagy akár az üzletben tájékozódhat róluk.

Borhűtő:

Még egy háztartási gép, amit érdemes megemlíteni, de talán külön fejezetet nem érdemel..

Ritkábban keresik a borhűtőt, hiszen egy jó minőségű gép ára akár többszöröse is lehet egy hűtőszekrénynek. A borhűtő szintén létezik szabadon álló verzióban, de véleményem szerint az igazán szép darabok a beépítettek között találhatók. Itt összesen 3-4-féle mérettel találkozhatunk, de ez le is fed mindenféle vásárlói igényt. A legprofibb borhűtők 2, vagy akár 3 zónásak, és kihúzható fa fiókokkal rendelkeznek.

Ennyit mára a hűtőkről, legközelebb folytatom az I betűvel. A téma meglepetés lesz, figyeljétek az oldalt! 😉

/Képek: Pinterest, Miele, Liebherr/