Konyhatervezési kislexikon (H)

ABC-nk következő betűjéhez 2 témát is kapcsoltam, az egyik egy újabb háztartási gép, a másik pedig a konyhai hátfal. Kezdeném ez utóbbival:

H – mint hátfal

Amikor a konyhánkat tervezzük, általában az utolsók között foglalkozunk a konyhai hátfal témájával. Valószínűleg azért van ez így, mert elkönyveljük magunkban, hogy majd nézünk valami egyszerű, vagy éppen trendi csempét, ami színben passzol a konyhabútorhoz. Pedig a csempén túl nagyon sok másfajta esztétikus és praktikus megoldás létezik arra, hogyan védjük főzés közben a pult fölötti falszakaszt. Ezekből az anyagokból álljon itt egy összefoglaló:

Laminált lap:

Az egyik legegyszerűbb, és legkézenfekvőbb megoldás, amikor egy laminált bútorlapot vágatunk be az asztalossal az alsó és a felső szekrény közé. Előnye, hogy viszonylag nagy táblában kapható, így akár 3 méteres falhossz is burkolható egy darabból. Nem kell foglalkoznunk a fugában megtelepedő kosszal, és rendelhetünk akár a konyhapulttal megegyező színűt is. Amit figyelembe kell vennünk, hogy a minimális vastagsága 16 mm, illetve, hogy gáztűzhely mögött falszakaszon nem alkalmazható.

Üveg:

Az üveg hátfal a konyhában mindig egy -a hátulján valamilyen technikával (festett, vagy égetett) színezett- edzett üveglap. 4 és 6 mm-es vastagságban kapható. (Én ez utóbbit ajánlom inkább.) Az üveg maga lehet fényes, vagy matt, egyszínű, de akár mintás is. Nem kell félnünk tőle, nem fog összetörni, ha véletlenül nekitoljuk a lábast, de azért kalapáccsal ne ütögessük. 🙂 Az üveg hátfal nagyon elegáns, és az egyik legkönnyebben tisztítható felület. Ki lehet vágni rajta a konnektorok helyét, illetve ferde vágások, kivágások is kialakíthatók rajta, de azért ne feledjük, hogy minden egyes luk, kivágás, ami megtöri az egyenes vonalvezetést, egy potenciális veszélyforrás az üveg elvékonyodására, egyben ellenálló-képességének a csökkenésére. Ezt megelőzendő nagyon szép konnektor-elemeket lehet már kapni, amit a szekrényre, vagy pultra lehet rögzíteni, netán pultba süllyeszteni.

Kő/Műkő:

Ha a konyhapult kőből (leginkább gránitból), vagy egy kompozit-anyagból (lsd. műkő) készül, akkor ugyanezt az anyagot tehetjük a falra is. Természetesen vékonyabb, kb. 1,2 cm-es formájában. A 2 anyag külsőleg hasonlít egymásra, tulajdonságaikban főként a tűzállóságuk mutat eltérést. (A gránit tűzálló, míg a műkő csak mértékkel, kb. 200 celsius fokig.) Mindkét anyag súlyos, és kizárólag a kőfaragó mester saját felmérése, sablonozása alapján készül el. Így sokszor a konyha felállítása után még pár hét türelemmel kell lennünk, hogy teljes valójában tündökölhessen a konyha. A kőburkolat az üveghez hasonlóan nagyon könnyen tisztítható, főleg, ha polírozott, és nem matt felülettel rendeltük.

Alumínium:

Ritkán találkozunk vele, pedig egy szintén nagyszerű megoldás egy mintás alumíniumlap a konyhafalra. Anyagvastagsága, jobban mondva -vékonysága vetekszik az üvegével (6 mm), és van olyan gyártó cég, aki még a saját magunk által tervezett mintát is rá tudja nyomni a lapra. Figyelnünk kell azonban a rendelésnél; nagyon precízen kell leadnunk a méreteket, hogy a kész hátfal a felszerelés után pontosan illeszkedjen. Ugyanúgy ki tudják vágni a gyárban a konnektorok helyét, és alkalmazható gáztűzhely mögött is.

..és akkor a végére hagytam a legnépszerűbb játékosunkat, a
Csempét:

Volt régen az a 10*10-es, bézs csempe a nagyinál, ahol random elszórva volt pár mintás darab, kis kancsóval, vagy netán virággal. Emlékeztek? Na, ilyet még mindig lehet kapni. 🙂 Sőt, van már menő változata is, persze itt azért kis ráncfelvarrás volt a színezésen, és a mintákon is. Arról nem is beszélve, hogy a pár évvel ezelőtt divatba jött óriási méretű lapok mellett ismét reneszánszukat élik a kis méretű csempék. Szóval most aztán tényleg bárki válogathat kénye-kedvére. Ha túl tudunk azon lépni, hogy a fugák ott vannak minden egyes csempe mellett/között, és nem teljesen sima a falburkolat, akkor egy nagyszerű lehetőséget kapunk arra, hogy feldobjuk a konyhánkat egy egyedi falburkolattal.

Kihagytam valamit a felsorolásból? Persze vannak még további, ritkábban alkalmazott anyagok, de a legfontosabbakról, azt hiszem, szóltam.

Még egy fontos kérdés:

Milyen magas legyen a hátfal?

Gyakran látok olyan tervet, ahol csak kb. 20 cm magas a hátfal. Ha ezt a paradicsompüré, a sütőtök-krémleves, illetve a zsír is tudja, akkor megfelelő ez a magasság.. 😉 ..máskülönben ajánlom, hogy a hátfal mindig érjen a felső szekrények, illetve az elszívó aljáig.

+Egy TIPP!

A konyhai hátfal, legyen szó csempéről, lamináltról, vagy üvegről, MINDEN esetben a konyhabútor beszerelése után kerüljön a falra! Sok szaki szereti előre lecsempézni a falat, amivel sajnos több probléma is van. (A részletekbe most nem mennék bele, de ha nagyon kíváncsiak vagytok, szívesen elmondom. 😉 ) Szóval csak határozottan a burkolóval! Legyen olyan kedves, és fáradjon vissza, amint a asztalos beállította a konyhabútort, és ekkor fejezze be a munkáját.

Bármi kérdésetek van még a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyétek fel a poszt alatt, vagy akár privát üzenetben!

A következő epizódban a másik H betűs témánkat fogjuk taglalni, ami pedig egy gép lesz. Nem nehéz kitalálni, ugye? 😉

Ha tetszett az írás, lájkold/kövesd, és oszd meg az oldalt!

/Képek: Pinterest , Lechner/