Konyhatervezési kislexikon (M)

Kedves KEKinterior-olvasók! Remélem, hogy a mostani helyzetben mindenki betartja az ajánlott óvintézkedéseket, és amennyiben megteheti, otthon marad, illetve ha mégis ki kell mozdulnia, azt megfontoltan, felelősségteljesen teszi.

Ha valaki már most unatkozik (és ugyebár hol van még a vége..), az gyarapíthatja nálam is a hobbi lakberendezői, konyhatervezői tudását. Csak vissza kell görgetni, és rengeteg konyhatervezési tippet olvashattok, és fogtok ezután is olvasni.

A kislexikon M betűjéhez érkeztünk. Ehhez a betűhöz 3 témát is csatoltam, de ma egyelőre csak eggyel foglalkozunk. Mivel most a csapból is a koronavírus folyik (remélem, mindenki kihámozza a sok-sok információ közül a relevánsakat), így most 2 perc erejéig kapcsoljunk ki, és eresszük le ezeket a mosogatóban:

M – mint mosogató

Hogy mit lehet a mosogatóról annyit beszélni?

„Fogd csak meg a söröm!…” 🙂

A konyhatervezés egyik fontos kérdése a gépek mellett a mosogatótálca kiválasztása. Kezdjük mondjuk a mérettel:

Egytálcás, vagy kéttálcás legyen a mosogató?

Csakis 1! De miért is?

Azt illik tudni, hogy a mosogatószekrény felépítése különbözik az átlagos szekrényekétől, hisz itt helyezkedik el maga a tálca, tehát a mosogatónak az öblös része. Ezt azért fontos kihangsúlyozni, mert a csöpögtető egyáltalán nem befolyásolja az alsó szekrényünk kiosztását, annak nincs mélysége (de természetesen ki kell vágni a munkapultból), a mosogató maga viszont olyan sok helyet elvesz a szekrényből, hogy alatta maximum egy szemetes fér el.

Tehát, ha egytálcás a mosogatónk, akkor a tálca méretétől függően szükségünk lehet egy 45-50-60 cm széles alsó szekrényre, ha viszont kéttálcás, akkor legalább egy 80, de inkább 90-100 cm-es alsó szekrény foglalja a konyhában a helyet egy pl. jóval praktikusabb fiókos szekrény elől.

Akit ez még nem győzött meg, attól megkérdezném, hogy mit szeretne a második tálcában csinálni? Egyikben áztatni, másikban öblíteni? Azok az idők már eljártak felettünk.. Akkor meg mit? Ja, hogy a koszos tányért bepakolni! Oké, de nincs mosogatógép? Tessék szépen oda bepakolni, és meg is van a megoldás. Nincs kupi, és rögtön el is lehet indítani a mosogatógépet. „De a mosogatógép drága, azt nem terveztünk”. A víz meg még drágább lesz, ha kézzel akarsz mosogatni. Tudtátok, hogy egy mosogatógép egy mosogatás alkalmával maximum 10-12 liter vizet fogyaszt? Pont annyit, mint amekkora lábasban/vízben a hétvégi húslevest főzöd. Ennyi vízzel maximum 3 tányért mosogatsz el, még ha ezt villámsebesen is teszed.

Szóval nincs kifogás, egytálcás lesz a mosogató (na jó, max. másfél), és hidd el, szeretni fogod!

Ha ezen túlvagyunk, és kiderítettük, milyen széles mosogatószekrénynek van az új konyhában hely, majd ehhez milyen méretű mosogatótálcát kell választanunk, akkor jöhet a

mosogató anyaga:

Inox mosogató:

Inox, vagy más néven rozsdamentes acél. Többféle minőség létezik itt is. Az olcsóbb, nagy számban eladott darabok általában vékonyabb acélból készülnek, és egy darabból formázzák őket, aminek következtében a hajlítási pontoknál elvékonyodik az anyag. Ez nem jelenti azt, hogy egyszer csak ki fog lukadni, de ha tapasztaltuk már a jelenséget, amikor a mosogató –főleg a csaptelep környékén- mozog, behorpad, akkor most tudjuk, hogy ez ettől van. A magasabb minőségű darabokat több részből állítják össze, és hegesztik, így az anyagvastagság (ami eleve magasabb, mint az olcsóbb társainál) mindenhol egyenletes marad. Természetesen ez az árukon is meglátszik.

Ami általános hátrány egy acél mosogatótálcánál, hogy – főleg magas vízkeménység esetén – gyorsan meglátszik rajta a vízkő. Előnye viszont, hogy teljes mértékben hőálló.

Gránit mosogató:

Sokszor így definiálják a műkő mosogatókat. Ne keverjük azonban össze ezeket az igazi gránittal. Ezek a mosogatók tulajdonképpen „műanyagok”, hiszen kisebb-nagyobb részben tartalmaznak gránitőrleményt (kvarcot), a maradék pedig gyanta alapú kötőanyag. Nagy előnyük, hogy sokféle színben elérhetőek, így bármelyik konyhapulthoz találunk színben passzoló darabot. A teljesen fehéret, illetve feketét azonban mégsem ajánlom. A fehérnél előfordulhat, hogy az anyag porózussága révén beszívja magába azokat az elszíneződésre hajlamosító élelmiszereket (pl. vörösbor, curry, cékla), amit később sehogy sem tudunk kiszedni belőle. A fekete hátránya, hogy ugyanúgy meglátszik rajta a vízkő, mint egy inox mosogatón. A többi színt viszont bátran ajánlom, hiszen nem látszik meg rajta semmi. 😉 A gyártók pedig a perfekcionistáknak terveztek színben passzoló csaptelepeket is.

Egyetlen hátránya ennek a típusú mosogatónak, hogy maximum 200-230 fokig hőálló, így egy sütőből kivett tepsivel, vagy forró zsiradékkal kárt lehet benne tenni.

Igazi gránit mosogató:

Nagyon ritkán találkozunk vele, hiszen a többi típushoz képest nincs túl sok előnye (talán csak a hőállósága), viszont elég drágán lehet hozzájutni. Az alapanyag rugalmatlansága miatt nem lehet íveket kialakítani, így egy téglatest, vagy kocka formájú tálcát képzeljünk el, ami tele van tisztíthatatlan sarkokkal, ellentétben egy kisebb, vagy nagyobb rádiusszal kialakított mosogatótálcához képest.

Kerámia mosogató:

Nagyon szívesen ajánlom a kerámia mosogatót, minden jó tulajdonságot egyesít magában, amit tud egy műgránit, vagy egy rozsdamentes acél. Vannak színes verziói, nagyon jól tisztítható, az egyetlen fehér anyag, amin biztos, hogy nem látszik meg semmi évek múltán sem, illetve maximálisan hőálló. Tudjuk persze, hogy ami szép és jó, az ennek megfelelően drága is.

Ne feledjük a vásárláskor, hogy porcelán és porcelán között is van különbség, így ennél a fajtánál fokozottan ügyeljünk a megbízható forrásra.

A mosogató beépítése:

Minden gyártó kínál mindegyik anyagból, és méretből nem csak hagyományosan felülről, hanem alulról, vagy síkban beépíthető mosogatókat is. Alapvetően ezeket csak olyan munkapultba lehet beépíteni, mely teljes vastagságában vízálló, tehát gránit, kerámia, üveg, vagy valamilyen kompozit-anyag.. A hagyományos laminált pult nem alkalmas erre. Bár az egyik neves munkalap-gyártó cég pár éve előrukkolt egy olyan magasabb minőségű laminált lappal, amibe akár síkban is beépíthetjük a mosogatót. Így a minimalizmus szerelmesei is kielégíthetik erre irányuló vágyaikat. 😉

Lehetne még sokat csevegni a mosogatókról, de szerintem a lényeget összefoglaltam. Bármi kérdésetek van, feltehetitek privátban, vagy a poszt alatt is.

Vigyázzatok magatokra és embertársaitokra!

/Képek: Google, Pinterest /