Konyhatervezési kislexikon (F, G)

Mielőtt belevágnék egy nagyobb volumenű témába (t.i. gépekről lesz szó), legutóbbi ígéretemhez híven szót ejtek még egy F betűs konyharészletről, mégpedig a

F – fiókokról.

A hagyományosan nyíló ajtók ideje lejárt, a fiókok térhódítása megkérdőjelezhetetlen – mondhatnám. De nézzük is meg, miért van ez így.
Lehet, hogy heti 3 spinning-edzésen és egy rúdtáncon veszünk részt, a konyhában mégsem szívesen nyitjuk ki az alsó ajtókat, és nyúlunk be a szekrény hátuljára. Jó, ha az évi szokásos nagytakarítás során rábukkanunk az elveszettnek hitt tésztaszűrőre, vagy a gyerek hiányzó legó-darabjára. Szóval mégis sokkal kényelmesebb egy fiók. Na de ha fiók, mire is figyeljünk különösen oda?

Először is a fiók, ha lehet, legyen elég széles. Egy 80-90, vagy akár 100 cm széles fiókot még telepakolva is könnyedén tudunk mozgatni (főleg, ha jó a vasalat!), és sokkal jobban elférünk benne, (vagy legalábbis az eszközeink 🙂 ) mint egy keskenyebb fiókban. Gondoljunk csak a nyeles serpenyőkre.. ezeket itt bőven tudjuk olyan irányba forgatni, hogy mellette még a stócolt lábasoknak is legyen elég hely.

Aranyszabály, hogy egy konyhában 3 keskenyebb, vagy 2 szélesebb evőeszközös (azaz max.15 cm magas) fiók kapjon helyet. Ide –főleg, ha van egy praktikus evőeszköztartónk, vagy rendszerezőnk- bedobálhatjuk az összes evőeszközt, fakanalat, főzéshez való eszközt, ollót, késkészletet, apróságot. A többi fiók legyen magasabb, de ne túl magas, hisz akkor ugyanúgy „turkálni” kell benne, mint egy nem fiókos szekrénynél, ha valamit keresünk.

Szükség esetén (de tényleg csak akkor, különben nem tudjuk kihasználni) tervezzünk be egy nem túl széles (mondjuk 60 cm), de annál magasabb fiókot, ahol tárolhatjuk az ásványvizet/üdítőt. Vigyázzunk, a külső méret nem egyezik a belsővel, minden esetben említsük meg az asztalosnak, hogy milyen magas dolgokat szeretnénk ott tárolni. Vannak már egyszerű, de nagyszerű elválasztó rendszerek, amik megakadályozzák, hogy a palackjaink felboruljanak.

A sütő mellett helyet kapó, közkedvelt fűszeres fiókot, ami általában korpusz-magas, és 15, vagy 30 cm széles én személy szerint csak akkor ajánlom, ha mondjuk a tervezésben pont hiányzik egy ilyen méretű szekrény. Ugyanis ez a fajta vasalat elég sok helyet elvesz a szekrényből, így a nettó pakolási felület nem túl nagy, ráadásul a szekrény nem is olyan olcsó. Felső szekrényben is tökéletesen elvannak az olajok, ecetek és fűszerek, és még kézre is állnak.

Legyen jó minőségű a vasalat! Ezen semmiképpen ne spóroljunk, hiszen annál drágább lesz később a javítása/cseréje a fióknak. Mi sem kellemesebb annál, amikor egy 20 kg-nyi edénnyel telepakolt fiók egy gyors, hangtalan siklás után finoman magától záródik. 😉 Nem mondok újdonságot azzal, hogy az egyik legnagyobb gyártó cég (blum) készíti a legjobb ár-arányú, szuper minőségű vasalatokat.

A fiókokról szerintem összefoglaltam a legfontosabb infókat, így felvezetnék egy új –elég nagy – témát:

G – mint gépek

A konyhai beépített gépekről egyesével is szót fogok ejteni, hiszen minden gépnél más és más a tudnivaló. Tulajdonképpen el is kezdtem már korábban ezek bemutatását, hiszen beszéltem az elszívókról, de természetesen sorba vesszük az összes gépet.

Amikor tervezzük a konyhát, nagyon sok minden megfogalmazódik a fejünkben. Ha pedig nem, akkor úgyis megkérdezi tőlünk a szakember. 😉 Lesz igényfelmérés, aminek egy fontos pontját képezi a gépek tervezése és kiválasztása. A büdzsé mellett nagyban befolyással van a döntésünkre az is, hogy milyen tapasztalatunk van eddig bizonyos gépekkel, illetve hogy mennyi, és milyen minőségű időt töltünk el a konyhában. Ezek az igények nemhogy konyhánként, de akár még gépenként is változhatnak.

Vegyünk egy egyszerű példát, mondjuk engem. 🙂 Keveset sütök, inkább főzök.

A mikrót kizárólag csak melegítésre használom, és minden vágyam egy gőzpároló, lehetőleg egy saját szakáccsal. 😀 Ebben az esetben ajánlok magamnak egy szuper, indukciós főzőlapot akár “flex” funkcióval (erről majd később..), egy alapfunkciós sütőt, és egy egyszerű mikrót. A legutolsó ponthoz pedig egy nyertes lottószelvényt! 😀

Szóval amennyiben a büdzsénk véges, érdemes meghatározni, hogy mi az, ami nekünk tényleg fontos, vagy amire már évek óta vágyunk, a másik felén ugyanezt a luxust pedig megspórolhatjuk.

Mennyire fontos a márkanév? Hát ez egy elég nehéz kérdés. 15-20 évvel ezelőtt talán őszintébben meg lehetett válaszolni ezt a kérdést, hiszen azok a gyártó cégek, akik tényleg a minőségre és tartósságra törekedtek, megbízhatóan, igaz, egy magasabb ár mellett, de betartották az ígéretüket. Így lehet pl. anyukámnak még egy ma is kifogástalanul működő, lassan 20 éves Miele porszívója. Ma már nehéz eligazodni a rengeteg, egymással versengő gyártó között, főleg azért, mert sokszor a saját bevallásuk szerint is rövid időre gyártanak, hisz az emberek rövid időre terveznek a mai felgyorsult világban. A baj inkább ezzel az, hogy ezt sokszor a termékek ára nem tükrözi annyira, amennyire kéne. Azért én abban mégis hiszek, hogy a felső kategóriás termékekben még mindig lehet bízni, és igenis, egy ismert középkategóriás márka terméke többet ér annyival egy “noname” gépnél, mint amennyivel többi is kerül.

A kicsit filozofikus gondolatmenet után arra a gyakorlatias részére a tervezésnek szeretnék még kitérni, hogy ne felejtsük el a büdzsénk megtervezésekor azt sem, hogy az asztalos csak a konyhabútorra ad árajánlatot. És ha nem tudjuk még, hogy milyen típusú és minőségű gépek kerülnek majd a konyhába, hamar elszaladhat velünk a ló. Ha lehet, kész gondolatokkal menjünk terveztetni, és legyen a pénztárcánkban is egy kis tartalék vész esetére. 😉

Bármi kérdésetek van még a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyétek fel a poszt alatt, vagy akár privát üzenetben! Legközelebb maradunk a G betűnél egy géppel, mégpedig a gőzpárolóval.

A segítségeteket is kérem, hiányzik még néhány téma, méghozzá az R, a Z, vagy akár a ZS betűkhöz!

Ha tetszett az írás, lájkold/kövesd, és oszd meg az oldalt!

/Képek: Pinterest /