Konyhatervezési kislexikon (M)

Mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

Aki az itthon maradás szellemében okosodni szeretne, netán éppen az új konyháját tervezi, annak íme, egy újabb összefoglaló, mégpedig az egyik igen gyakran használatban lévő gépünkről.. De előtte egy kis reklám:

ONLINE KONYHATERVEZÉS A KEKINTERIORNÉL

Ha konyhatervezés előtt állsz, de nem szeretnéd végigjárni személyesen az összes konyhastúdiót/asztalost, viszont szeretnél egy személyre szabott tervet, akkor jó szívvel ajánlom az új szolgáltatási csomagot.

A CSOMAG TARTALMA:

  • Egy kb. másfél órás beszélgetés alatt felmérem az igényeket, átbeszéljük az elképzeléseket. Mi fontos neked a konyhában, hogy nézzen ki az álomkonyha, milyen legyen a színvilág, mekkora a rendelkezésre álló büdzsé. Ezalatt kapsz rengeteg hasznos tanácsot is.
  • A meglévő alaprajz, illetve méretek alapján készítek egy vázlatot. Amennyiben több variáció is lehetséges az elrendezésre, ezekről is kapsz egy-egy további tervet.
  • A kiválasztott verzió alapján megkapod a végleges, méretezett terveket, melyek pontos anyag- és színmeghatározást tartalmaznak. Ezt elküldheted több konyhastúdiónak, vagy akár asztalosnak is, így lesz egy pontos összehasonlítási alapod.

A csomag ára: 50000,- Ft

MI AZ ELŐNYE, ha ezt a szolgáltatást választod?

Mivel pontos és részletes anyag- és méretmeghatározás áll a terveken, így minden kivitelező ugyanazzal fog számolni. Ha te mész be egy konyhastúdióba, akkor valószínűleg csak a konyha színét fogod megtudni, de pl. sem a vasalatok, sem az anyagminőség részleteit nem tudod összehasonlítani egy másik gyártó cégével, így az ár nem tükrözi reálisan az esetleges minőségbeli különbségeket. Ezen kívül kapsz egy olyan tervet, ami garantáltan SZEMÉLYRE SZABOTT, és független. Mivel lesz több árajánlatod is, amik akár többszázezres eltéréseket is mutathatnak, így a SZOLGÁLTATÁS DÍJA AKÁR TÖBBSZÖRÖSEN IS MEGTÉRÜLHET.

…És akkor vissza a kislexikonhoz:
mai témánk, az

M – mint mosogatógép

Biztos beszéltem már róla, de nem lehet elégszer elmondani, miért is jó, ha van egy mosogatógépünk.

Azon kívül persze, hogy nem kell órákat mosogatással töltenünk, és nem szárad ki a kezünk a rengeteg víztől, a mosogatógép sokkal takarékosabb, mint egy kézi mosogatás. A legtöbb gépnek elég már 10 l víz is 12 teríték elmosásához. Ha jobban belegondolunk, ez mindösszesen egy nagy fazéknyi adag.

Mosogatógépek beépíthetőség szerint:

Szabadon álló mosogatógép: Ha új konyhát tervez az ember, akkor általában beépíthető gépet választunk. Szabadon álló verzió akkor szokott szóba jönni, ha pl. a meglévő –nem annyira új- konyhánkat szeretnénk egy árban kedvezőbb géppel kiegészíteni. Természetesen ugyanazokat a funkciókat tudja, mint a beépített társai.

Részlegesen beépített mosogatógép:

Tulajdonképpen a gép ebben az esetben teljesen beépített; amit a részlegesség alatt értek, az a kijelző elhelyezkedése. A gép elejére felszereljük a konyhai frontot, így az szépen beleilleszkedik a környezetébe, és az elöl található –általában inox- kezelőpulton tudjuk beállítani a programot, majd elindítani a gépet.

Teljesen beépített mosogatógép:

Abban különbözik a részlegesen beépítettől, hogy itt a kezelőfelület nem látszik közvetlenül. A gépet sokszor észre sem vesszük, hiszen frontjával együtt “beleolvad” a konyhába, ha pedig kinyitjuk az ajtót, a gép tetején találhatjuk a működtetéshez szükséges gombokat.

Milyen extra funkciói vannak a gépeknek?

Egy teljesen beépített gép esetében például nagyon hasznos funkció a projekció. T.i. az ilyen funkcióval ellátott gépek a földre vetítik a mosogatási programból visszamaradt időt, és jelzik, ha lejárt a gép. Már szinte mindegyik gépnél megtalálható az ÖKO-funkció, ami még kevesebb áramot fogyaszt egy kicsit hosszabb idejű program keretében. Aztán létezik a „félig töltve” opció, amely szintén spórol nekünk energiát, vagy akár az intenzív program, amelyet a nehezebben mosható edényeknek találtak ki.

Nagyon praktikus szerintem az előre programozhatóság is; ha este már nem akarjuk megvárni a 2 órás mosogatást, akkor egyszerűen csak megadjuk, hogy hajnalban induljon el a gép, és mire felkelünk, csillog-villog minden.
Extra felszereltségként magasabb minőségű gépeknél megtalálható az ún. zeolith-technika, amely még jobb száradási eredményt produkál. Ez különösen borospoharaknál, illetve a műanyag-edényeknél hasznos. Egyik legnagyobb gyártó cég mosogatógépe pedig a program végén magától kinyitja az ajtaját, ezzel is segítve a felesleges gőz távozását.

Kétfajta méretben léteznek a gépek: 60, illetve 45 cm szélességben. Magasságra megtalálhatóak az XXL-es darabok is pár cég kínálatában, ehhez a megfelelő lábazat- és pultmagasság szükségeltetik.

+3 EXTRA tipp:

Ha lehetőségünk van rá, érdemes a mosogatógépet magasabbra beépíttetni, hiszen ezt napi szinten többször is használjuk, így a gyakori hajlongást elkerülhetjük.

  • Nekem személyes kedvencem az ún. evőeszköz-fiók. Szuper gyorsan be- és ki lehet pakolni (nem is gondolná az ember), és garantáltan nem marad ételmaradék az evőeszközön.
  • Mire figyeljünk a gép vásárlásakor? A fentieken kívül egy dolgot emelnék ki: olcsóbb gépeknél gyakran előfordul, hogy a gép belsejének egy része műanyagból készül. Mivel ez kevésbé higiénikus, mint a fém, így előfordulhat, hogy pár év múlva a mosogató „bebüdösödik”, és ezzel sajnos már nem tudunk mit kezdeni.

Mára ennyit a mosogatógépekről, és figyeljétek a következő bejegyzést!

/képek: pexels, pinterest/