Konyhatervezési kislexikon (O)

Azért tartott ilyen sokáig megírnom ezt a bejegyzést, mert kicsit utána kellett járnom a témának (kacsint)…

Na jó, tényleg van némi igazság az előző mondatomban, hiszen ez az a területe a konyhatervezésnek, amiről elég ritkán esik szó. Miről is beszélek? Hát az

O, mint okoskonyhákról.

Ingatlanunkban rengeteg „okos” eszköz található, legyen szó a nappaliról, a háztartási helyiségről, vagy éppen a konyháról. Egy új gép vásárlásánál inkább már az a furcsa, ha nem lehet összekötni a telefonunkkal, vagy nem tölthető le hozzá egyetlen applikáció sem.

Hogyha a telefonunkról „hazaszólhatunk” a termosztátnak, hogy mikor és hány fokra kapcsoljon, akkor ugyanezt miért ne tehetnénk meg pl. a sütővel is?

Álljon hát itt egy kis összefoglaló az intelligens háztartási gépekről.

Okoshűtő:

Nálatok ki végzi a bevásárlást? Mert nálunk a hűtőszekrény! –mondhatják a Home Connect alkalmazás, és azzal kompatibilis gépek tulajdonosai. És tényleg: amíg az egyszerűbb rendszerbe még kézzel kell bevinni, hogy milyen élelmiszert tettél éppen a hűtőbe, addig a legújabb technológia lehetővé teszi, hogy egy beépített kamera által rögzített listát olvassunk a hűtőszekrényünk tartalmáról. Mindezt természetesen az okostelefonunk képernyőjén. Így nem kell többé zargatni az asszonyt az otthon felejtett bevásárló lista miatt, hisz pontosan tudjuk, mi fogyott el. A mobilunkról szinte bármelyik funkció elérhető, tudjuk állítani a hőmérsékletet, és még egy esetleges üzemzavarról is értesítést kapunk.

Tűzhely és elszívó:

Azt még nem sikerült sajnos megoldani, hogy a tűzhely elővegye a lábast, és megfőzze a levest, mire hazaérünk, de azt már igen, hogy ha valaki indokolatlanul nyúl a kezelőfelülethez (pl. a macska átsétál rajta), akkor hangjelzéssel figyelmeztessen minket. Ha pedig elkezd forrni a víz, de mi megfeledkeztünk a párátlanításról, az összehangolt főzőlap és páraelszívó funkciónak köszönhetően az elszívó magától bekapcsol, méghozzá rögtön a megfelelő fokozatra.

Sütő illetve gőzpároló:

Talán ennél a háztartási gépnél lehet a legjobban kihasználni az extra funkciókat. A legnagyobb márkák sütőiben akár százféle „receptet” is találunk elmentve mindenféle nyelven (igen, magyarul is 🙂 ). Természetesen ezeket nem úgy kell elképzelni, hogy bepötyögöm, hogy bélszín wellington módra, majd a kijelzőn megjelenik a legjobb recept, hanem úgy, hogy ha megadjuk a gépnek, hogy mi répát tettünk bele közepes nagyságúra szeletelve, és azt majd puhára párolva szeretnénk kivenni, akkor a gép saját maga elvégzi az ehhez szükséges beállításokat. Értsd ezalatt, ő mondja meg, hány fokon kell sütni, mennyi vizet vételez a pároláshoz, és mennyi ideig tart maga a sütés. Nekünk már csak meg kell enni az elkészült ételt. Értelemszerűen ez ugyanígy működik az okostelefonunkról az applikáción keresztül. Ha reggel bekészítjük a sütőbe a csirkét, és beprogramozzuk, hogy ebédidőre legyen kész, akkor a gép a megfelelő időben illetve beállításokkal el fog indulni. Ha pedig késik a buszunk, akkor se aggódjunk, mert a gép leáll, és a biztonsági funkciói nem hagyják, hogy leégjen a ház.

Mosogatógép:

Ez a -napi használatban lévő- háztartási gépünk se maradjon ki a sorból! Ő is kapott egy telefonos távirányítási lehetőséget. Általában akkor sem történik tragédia, ha a program leállta után 2 órával vesszük ki az edényeket, az viszont előfordulhat, hogy napközben megszervezzük az esti vendégséget, és eszünkbe jut, hogy nincs tiszta pohár. Ekkor üzenünk a gépünknek, hogy ugyan végezzen már a mosogatással este 6-ra, hogy az -előzőleg gyorshűtő funkcióval lehűtött- bort azonnal bele tudjam tölteni a poharakba. (Tudom-tudom, meleg a pohár, de a vendégek csak fél 7-kor érkeznek. 😉 )
..

Persze rengeteg tárgy „okosítható” még a háztartásunkban, a mosógéptől kezdve a tévén keresztül akár a fogkeféig, de arról meséljen más. 😉

Ennyi volt a mai agytágító, remélem, eljutottatok eddig a mondatig, mert akkor elárulom, hogy legközelebb anyagismerettel folytatjuk, ugyanis a konyhapult lesz a téma. A “Mire kell figyelni a pult kiválasztásakor” témakört fogjuk körbejárni, úgyhogy ha kíváncsiak vagytok, akkor figyeljétek az oldalt és a bejegyzéseket!

..és ne felejtsétek el megvenni a május-júniusi Blikk Nők Otthon&Kert magazint; egyrészt, mert szerepelek benne, másrészt meg mert tökéletes tavasz esti erkélyes olvasmány a lakberendezés és a növények rajongóinak!

/képek: pexels, google/