Heti Ikon (2)

Említettem múlt héten, hogy egy kis meglepetéssel készülök. Ez a meglepetés pedig egy új sorozat, egy kis hétköznap esti agytágító.

Előreláthatóan minden csütörtökön megismertetlek titeket (nem túl hosszan, nem kell aggódni 🙂 ) egy-egy ikonikus bútorral, épülettel, építésszel, netán művészeti stílussal. Változatos lesz, és remélem, érdekes is. Íme az első darabunk, az Acapulco szék:

Hogy mitől lesz egy bútor ikonikus? Az adott korszak teszi azzá, vagy a forma, az anyag, a színek, a funkció, a tervező fontos, vagy az az életérzés, amit közvetítenek?

Akárhogy is, ezek a halhatatlan bútorok sosem mennek ki a divatból, igazi műalkotásokká válnak.

Ilyen az Acapulco szék is, mely az ötvenes évek Mexikójából indult világhódító útjára.

Rengeteg híresség, Hollywood legnagyobb sztárjai fordultak meg ebben az időben Mexikó legdivatosabb üdülőhelyén, Acapulcoban, ahogyan egy titokzatos francia turista is, akinek a legenda szerint ezt a széket köszönhetjük.

Emberünk a perzselő mexikói napsütésben a hagyományos székeket igencsak izzasztónak találta, és valamilyen szellősebb megoldást keresett. Ekkor pillantott meg egy zsinórokból összeállított függőágyat, és meg is született az ötlet: egy avokádó formájú, PVC-vel bevont fémdrótfonatú, háromlábú szék.

Az eredeti Acapulco székek névadója az impozáns Pacific Resort hotel lehetett, akik ezekkel a tradicionális, mégis modern ülőalkalmatosságaikkal bekerültek a designtörténelembe.

Az eredeti darabok ma is hagyományos kézműves technikával készülnek Mexikóban.

Mára a trópusi színekben pompázó ülőalkalmatosság az egész világon népszerűvé vált, megállja a helyét kültérben és beltérben is, és azóta persze számtalan verzióban elkészült már: köralakban, hintalábakkal, változatos színekben.

A bőven nagymamakorú bútordarab ma is friss, fiatalos, és elképesztően modern.

Fotók: Unplash, Pinterest