Heti Ikon (3)

Michael Thonet, a bútorgyártás atyja 1796-ban, Boppartban született egy szegény tímár fiaként. Ő maga asztalosnak tanult és 1819-ben nyitotta meg saját asztalosműhelyét. Az 1830-as években kísérletezett ki egy különleges famegmunkálási módszert: a vékonyra vágott furnérlemezeket enyvbe áztatta, majd felmelegítette és formába tette. Így az enyv megkötése után egy rugalmas, de szilárd, formára száradt rétegelt faanyagot kapott, melyből standardizált, kész bútorokat készített, amiket vásárokon próbált népszerűsíteni, eleinte kevés sikerrel.

Miután asztalosműhelye csődbe ment, Bécsbe költözött családjával, ahol először Clementis Listnél dolgozott, majd 1849-ben saját céget nyitott és 1853-ban megalapította fiaival a Gebrüder Thonet céget.

Thonet folyamatosan kereste az új megoldásokat: rájött arra, hogy a bükkfa jól hajlítható, így tömör fával is elkezdett kísérletezni. Ez egy új korszak kezdetét jelentette.

Termékeit katalógusból árulta, ez szintén újdonságnak számított akkoriban. A 4. számú szék-modelljét, és a Thonett cég nevét a bécsi Daum kávéház tette ismertté.

A nagy áttörést 1859-ben a 14-es számú szék hozta meg számára, ez lett a „tipikus kávéházi szék”, melyből 1930-ig 50 millió darabot adtak el. Külön érdekesség még, hogy ezt a hat darabból álló széket lapra szerelve szállították, összeállítása egyszerű volt.

A székek székének nevezett darabot még ma is gyártják 214-es szék néven.

Thonet 1871-ben halt meg, a cégét a fiai vitték tovább és a századfordulóra a világ legjelentősebb bútorgyárává vált.

Fotók: Pinterest, Photo by Zhanjiang Chen on Unsplash, Kozma János

Kozma János – https://www.flickr.com/photos/kjano/3243199333/sizes/o/