Konyhatervezési kislexikon (V)

Immáron elérkeztünk -ha nem is az ABC-, de a konyhatervezési kislexikon utolsó betűjéhez. Itt-ott kimaradt egy-két betű, máshol meg dupláztunk, összességében azért egy jó kis sorozat kerekedett belőle.

Tehát legyen szó a befejező részben a

V – azaz a világításról.

A v betűhöz egyébként lenne még több ötletem is, de a Vasalatokról elég annyit tudni, hogy legyen jó minőségű, a Vákumozógépről pedig annyit, hogy létezik konyhaszekrénybe beépíthető formában is. Vízvető-lécet pedig nehogy használjon az asztalos a munkapulthoz, vagy ha nagyon akar, keressetek helyette egy, a modern korral lépést tartó szakembert. 😉

Szóval. A világítás nagyon fontos, ezt tudjuk, ugyanúgy a lakás egészében, mint a konyhában. Sőt, minél több időt töltünk eme szentélyben, annál fontosabb, hogy jól lássunk, illetve szemünknek kellemes legyen a világítás. Ezért hát a konyhatervezéssel egyidejűleg nem maradhat el a világítás megtervezése sem.

A konyhapult direkt megvilágítása EL-EN-GED-HE-TET-LEN. Nincs olyan, hogy elég a mennyezeti, meg a falon is van már egy, a pult fölé kell lámpa, és punktum. A legtöbb esetben van felsőszekrényünk, aminek az aljára, akár előre, akár hátulra tudunk szerelni világítóegységeket. Ezek lehetnek szpotlámpák, amik együtt kapcsolhatók, lehet egy Led-csík (régen neon világítótest), de a konyhastúdióban már megrendelhetjük rögtön a bútort úgy is, hogy az aljába a világítást bemarják.

Mostanában sok helyen látni olyan inspirációs fotókat, hogy csak konyhai alsószekrény van, a falra pedig maximum képeket akasztottak fel. Persze, a profi fotókon nagyon hangulatosak ezek a konyhák, de elárulom, az életben ritkán van ilyenre igény/lehetőség. Ha mégis elég felülre csak egy polc, mert van egy hatalmas kamránk, és egyébként se főzünk túl gyakran, akkor természetesen a polc aljára ugyanúgy szerelhetünk világítást. De kapható olyan üvegpolc is, amely már eleve kivilágított. Ha pedig tényleg semmit nem szeretnénk, vagy nincs lehetőségünk a falra tenni (pl. ablakok vannak az adott falszakaszon), akkor annyi helyünk biztos van, hogy felszereljünk egy vagy több falilámpát.

A mennyezeti lámpát szintén nem tudjuk megspórolni, hiszen ez adja az egész helyiség világítását, és ha épp nem is főzünk, ezt akkor is használjuk. Erre ajánlott olyan lámpát keresni, aminek a búrája nem árnyékol le túlságosan, azaz elég erős fényt ad. Nem muszáj egy darab lámpaegységet használni, tehetünk akár több fényforrást is.

Hangulatvilágítást is tervezhetünk a konyhába. A bútor lábazati részére, vagy akár a legtetejére is elrejthetünk Led-szalagokat, melyek láthatatlanul világítják meg a padlót, és/vagy a mennyezetet. “Fogantyú nélküli” konyhába pedig akár a fogantyú-sínekbe is beépíthető a rejtett világítás. Üveges szekrények polcainak megvilágítása szintén hangulatossá teszi az egész konyhát.

Ami még nagyon fontos, hogy a különböző világító-egységek színhőmérsékletét összehangoljuk. Ezt pedig a Kelvin-érték határozza meg. Így lehet a lámpának meleg (2600-3200K), natúr (3300-4900K), vagy hideg fehér fénye (5000K-). Munkához leginkább a natúr, vagy a hideg fény ajánlott, meleg fényt célszerűbb nappaliban, vagy hálószobában alkalmazni.

Remélem, ezzel a mai, utolsó bejegyzéssel is sikerült némi alkalmazható tudást átadnom.

/képek: google, pinterest/