Konyhatervezési kislexikon (I, J)

Jaj-jaj, nyakunkon az ünnepek! Vannak azok a típusú emberek, akik már októberben tudják, hogy milyen színű lesz idén a fa, illetve hogy kinek mit vesznek ajándékba. Ők azok, akiknél legkésőbb december elsején már kint van az összes asztali- és ablakdísz, és persze nem hiányozhat a karácsonyi kopogtató, adventi naptár, illat..stb..sem. Azt hiszem a mondat eleji „emberek” alanyt nemes egyszerűséggel át is írhatnám nőkre. Namármost én ezek alapján azok közé a férfiak 🙂 közé tartozom, akik 20-án az ajándékok max. 20%-át vették meg, és 24-én keresik ki a googleban a legközelebbi faárust. 😀 És akkor jöjjön a sablonszöveg a bevezető végére, miszerint minden egyes évben megfogadom, hogy ez jövőre nem így lesz…

..Mára egy rövidebb lélegzetvételű cikket hoztam nektek; csak könnyedén, ne terheljük túl az amúgy is -főleg az évvégi hajrában- elhasznált agysejteket.

I – mint igény

Amikor belsőépítészeti tervezésre készítek egy árajánlatot, akkor rögtön a második pontként szerepel az igényfelmérés. Ez a pont sosem maradhat ki, hiszen már a konkrét tervezés megkezdése előtt tisztában kell lennem a megrendelő összes igényével. Ez igaz akkor is, ha csak egy konyháról van szó.
Erre a célra legtöbbször egy –vagy akár több oldalas- listát írok össze, ami általános, illetve személyre szabott kérdésekből áll.

És miért is mondom el mindezt? Azért, mert az lenne az igazi, ha a saját konyhánk tervezését is ezzel kezdenénk. Üljünk le, és vessük papírra, hogy mi az, amit pontosan szeretnénk. Ezt a papírt később odaadhatjuk akár az asztalosnak, vagy a konyhastúdió munkatársának is.

Mit érdemes végiggondolni, amikor tervezzük az új konyhánkat?

Álljon itt a teljesség igénye nélkül pár fontos kérdés:

  • Mi lesz a konyha szerepe a lakásban? Egy elvonulós hely lesz, vagy netán a közösségi élet színtere?
  • Sokat fogunk benne főzni, vagy csak a szomszédnak készítjük mutatóba? 😛
  • Van-e gyerek a családban, szükségem van-e biztonsági szerkezetekre? Mennyire kell figyelnem a gépek kiválasztásánál illetve elhelyezésénél erre a szempontra?
  • Hányan fogják használni a konyhát? (A sör hűtőből való kivétele nem számít használatnak 😉 )
  • Mi az, ami fontos nekem a konyhában? (Nagy pultfelület, sok fény, a legújabb típusú gépek..)
  • Mi az, amire régóta vágyom? Megvalósítható-e ez az új konyhában?
  • Mennyi és milyen típusú tárolóhelyre van szükségem?
  • Mennyi pénzt szánok a konyhabútorra?

Persze egészítsük ki ezeket a kérdéseket még nyugodtan a saját gondolatainkkal! Minél többet tud meg a tervező, annál inkább személyre tudja szabni az új konyhánkat.

Ennyit szerettem volna ehhez a témához hozzáfűzni, és egy rövidke kis kitérő még a J betűhöz:

J – mint jótállás

Ne feledjük, hogy a bútorra, amit megrendeltünk, ugyanúgy érvényes a jótállás, mint bármely más használati cikkre. A törvényileg előírt jótállás 1 évig érvényes, ha pedig a gyártó cég garanciát is kínál nekünk, akkor az ő általa meghatározott időtartamig érvényes a garancia, és ezalatt természetesen élhetünk a jogos reklamációval.

2 rövid példa, mikor érvényesíthetjük a garanciális, vagy jótállási jogunkat, és mikor nem. Amikor a gyártó hibázik, akkor köteles a hibás elemet kicserélni. Ez lehet olyan is, ami nem azonnal látható.

Tegyük fel, hogy van egy laminált frontokkal ellátott konyhánk. Amennyiben garanciális (vagy jótállási) időn belül a front élzárója megadja magát, és elválik a bútortól, a gyártó cég köteles azt kicserélni.

Ha viszont rátettük a laminált pultra a sütőből kivett forró tepsit, és ez hagy foltot a pulton, mi voltunk a hibásak, mert nem tartottuk be a használati utasítást. Így nem is jár nekünk az új pult.

A legbiztosabb persze az, ha telefonon érdeklődünk a lehetőségeinkről. Ha korrekt a gyártó cég, akkor mindenben a segítségünkre lesznek.

Ennyit a mai fejtágításról, következzen nemsokára a K betű és annak titkai. 😉

Ha tetszett az írás, lájkold/kövesd, és oszd meg az oldalt!

/Képek: Pinterest , Google/